Nederlandse spellingscontrole voor Gravity

Microplanet Gravity is mijn favoriet nieuwsleesprogramma. Helaas zit er geen Nederlandse spellingscontrole in het programma. Toch kun je deze wel installeren. Volg hiervoor de aanwijzingen die hieronder staan.

Technische praat

Gravity maakt gebruik van spellingscontrolesoftware van Wintertree Software. Dit bedrijf biedt wel een Nederlandse woordenlijst, maar slechts tegen betaling van $499. Nu vind ik een spellingscontrole aardig, maar om er meteen maar een dikke 1100 piek voor te betalen, dat gaat weer net te ver. :-)

Goed, op de website van Gravity staat niets over support voor andere woordenlijsten dan de Engelse. Ook een zoekactie op Usenet leverde niet veel meer op dan gefrustreerde constateringen dat Microplanet andere talen dan het Engels waarschijnlijk niet interessant genoeg vindt om te ondersteunen.

Toevallig kwam ik erachter dat ook het programma TextPad (een geweldige vervanging voor NotePad) gebruik maakt van Wintertree spellingscontrole en *surprise* wel internationale woordenboeken gratis aanbiedt. Wel, en met enig gefröbel heb ik die bij Gravity ingebouwd.

Procedure

  1. Download de Nederlandse spellingsbestanden (gezipt, 586kB).
  2. Pak deze bestanden uit en zet ze in de subdirectory spell onder de directory waar je Gravity in hebt geïnstalleerd.
  3. Start Regedit (Startknop - Uitvoeren - Regedit) en pas de volgende sleutels aan: Of, als je liever niet zelf in je registry zit te wroeten, voer dan gravity.reg uit (zit ook in het bovenstaande zip-bestand).
Als het nu een beetje meezit, dan ben je nu in het bezit van een Nederlandse spellingscontrole in Gravity. Deze procedure is getest met Gravity versies 2.12 en 2.30 (bedankt Jos Klaassens!)

Problemen en tekortkomingen

Tenslotte

Ik hoop dat ik hier veel mensen een plezier mee doe. Mocht je nog suggesties, vragen of kritiek hebben, stuur gerust een berichtje. Vanzelfsprekend ga je door het opvolgen van bovenstaande instructies er mee accoord dat je mij op geen enkele manier verantwoordelijk houdt voor enige schade die je daardoor mocht lijden. 't Is op eigen risico kortom. En -oh ja- lees ook de uitgebreidere disclaimer.

 


- Wimjan [Terug naar inventio.nl/]